Het Kiezelhuys

overHet Kiezelhuys,

Hartelijk welkom op de site van het meest charmante vakantiehuisje van Zaamslag

Op kaarten van schoolmeester C.Huijssen uit 1813 komt het huisje voor. Op eerdere kaarten uit 1792 echter is het huisje niet bekend. De eerste bewoners, Cornelis de Hond en Johanna de Smidt woonden hier mogelijk al in 1797. Zeker is dat Cornelis hier in 1808 overlijdt op 59 jarige leeftijd. Johanna blijft met haar kinderen Maatje en Willem in het huisje wonen en zo komt het dat op de kadastrale kaart van 1811 het huis op haar naam staat.

In 2015 hebben we het huisje gekocht als onderdeel van de fietsenwinkel en werkplaats. Al vrij snel zagen we de mogelijkheden en zijn we gestart met de renovatie van dit knusse huisje.

Tijdens de renovatie in 2016 kwamen interessante oude details naar voren. De archeologengroep van Zaamslag (Zaamslag 850 jaar) heeft er onderzoek naar gedaan. Die informatie vindt u terug in het recent uitgebrachte boek, ‘De vroegste geschiedenis van Zaamslag’. Ook aan de gevel van het huisje vindt u een informatie paneeltje.

Omdat we de sfeer van het oude huisje zoveel mogelijk wilden bewaren hebben we diverse oude details aangebracht of intact gelaten. De zolder is deels open gemaakt om een ruimtelijk effect te geven. Op die zolder lagen trouwens nog de oude steenkooltjes uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Ook het glas in lood deurtje naar de slaapkamer lag op zolder. Gelukkig hebben we dat kunnen redden. Oorspronkelijk bestond het huisje uit één kamer met daarin een bedstedewand en achter een overdekt plaatsje. Het schuurtje (nu slaapkamer) was alleen van buiten bereikbaar, de bewaarbakken voor groenten en aardappels zaten er nog in. Na wat slijp en metselwerk zit de deur nu binnen en hebben we achter een raam. Het overdekte plaatsje kreeg een achtergevel waardoor een tuinkamer ontstond.

Pakbonnen uit 1934 geven aan dat het de laatste jaren dienst had gedaan als magazijn en werkplaats van de fietsenmaker. Veel meer dan de buitenmuren en het dak waren er niet over.
De grote kachel stond er nog en als het heel koud was werd op de plek waar vroeger de linker buitenmuur stond een deken opgehangen om de werkplaats een beetje behaaglijk te maken.

Wat kunt u verwachten:

Het huisje is van alle gemakken voorzien. Royale centrale verwarming en goed geïsoleerde muren en dakpanelen. Het ligt in een rustig straatje net achter de doorgaande weg. In de voorgevel zijn de ramen voorzien van rolluiken en achter bevindt zich een afgesloten tuin op zon en privé.

In het leefgedeelte voor vindt u comfortabele luxe stoelen bij de sfeerhaard en in de tuinkamer een zithoek bij de tv (flatscreen met satellietaansluiting, dvd speler).

De badkamer is voorzien van inloopdouche. In de keuken vindt u magnetron, oven, vierpits gasstel en koelkast. Voldoende keuken inventaris om uitgebreid te kokkerellen. Kookboeken staan in de boekenkast. Andere boeken treft u hier ook.

In de slaapkamer staan twee eenpersoons boxspring (90×200) en er is voldoende ruimte voor een (zelf mee te brengen) kinder-reisledikant.

Bij aankomst zijn de bedden opgemaakt en in de badkamer en de keuken vindt u voldoende bad en keukenlinnen. Hebt u meer nodig, kijk gerust in de kast, er ligt voldoende.
Bij een langer verblijf staan de wasmachine en wasdroger tot uw beschikking. Maar, niet alles te gelijk gebruiken.

U kunt gebruik maken van gratis wifi. In de schuur staan twee fietsen (niet elektrisch) klaar voor gebruik. In het huisje vindt u ook een ruime hoeveelheid informatiefolders over wat er waar te doen is in de streek en daarbuiten.

Huisdieren en roken zijn niet toegestaan.

Zaamslag is een bruisend dorp, volop winkels, restaurantjes/bar, musea, theater. Vlakbij de Westerschelde, dichtbij Gent, Antwerpen, Middelburg, Goes. Ideaal voor fietsers en wandelaars, rust en cultuurzoekers.

In de zomermaanden hebben we zelfs een openluchtzwembad ‘op het dorp’. Kijk voor openingtijden op de site van de gemeentelijke zwembaden.

Met de warme bakker voor, de slager achter en de supermarkt op het Plein hoef je amper het dorp te verlaten.

In de zomer is het heerlijk toeven in de tuin of struinend langs de dijken van de Westerschelde. In de winter is het behaaglijk in het huisje, lekker met een boek.
Op zonnige dagen in mei zie je op verschillende plekken in de Zaamslagse polders het vlas bloeien. Het mooiste gewas om in bloei te zien. In de oogsttijd is de lucht zwaar van de ‘juun’. Kortom; het is altijd goed om op Zaamslag te zijn.